Stivelse i maten gir deg energi kroppen trenger, og er en viktig del av et balansert kosthold. Men for å holde vekten nede er det viktig at du inntar dette i moderate mengder. Overdrevet inntak av stivelsesholdige matvarer, medfører at vekten øker.
En liten teori om karbohydrater
Karbohydrater (også kalt sakkarider eller sukkerstoffer) er en viktig energikilde for kroppen.
Ca. 55 % av vårt daglige kosthold bør bestå av karbohydrater.
Fra et kjemisk ståsted, er det tre hovedgrupper:
- Monosakkarider, som består av et enkelt molekyl (f.eks. glukose eller fruktose).
- Disakkarider, som består av to molekyler (f. eks. sukrose = vanlig sukker, laktose = melkesukker).
- Polysakkarider, som er lange kjeder av monosakkarider, som er forbundet sammen. Det mest kjente eksempelet er stivelse.
Mono- og disakkarider absorberes raskt i blodet og gir derfor hurtig tilgjengelig energi. De kalles raske karbohydrater.
Polysakkarider absorberes ikke så raskt og gir en langsommere stigning i blodets innhold av sukker. De kalles langsomme eller komplekse karbohydrater.
Når man følger et slankeprogram, er det viktig å spise med måtehold. Dette gjelder også antall karbohydrater.
Produkter som har et høyt innhold av raske karbohydrater er ofte søte og usunne for helsen din.
Det beste er å redusere forbruket av dem så mye som mulig. Raske karbohydrater finnes i store mengder i for eksempel kjeks, godterier, sjokolade, syltetøy, kaker, desserter, tilberedte produkter, sjokoladebarer osv.

